fbpx
Falkenbergs FF
Lunds BK
Falkenbergs FF:s ungdoms- och akademiverksamhet har utvecklat spelare som Niclas Eliasson, Erik Berg, Jesper Karlsson, Gustaf Nilsson och John Björkengren, som sedan tagit steget till större klubbar. Nu är det dags att bekanta er lite mer med vår utvecklingschef Simon Nordström och akademichefen Mårten Lundkvist och höra deras syn på arbetet med akademin.

Glommensonen Simon Nordström spelade i LGM som ung. Som 15-åring gick han till Glommens IF:s seniorlag.
Jag var väldigt enfotad, men utrustad med en helt okej vänsterfot, så vänsterback och mittfältare var de positioner jag oftast huserade på. Jag började gymnasiet och kom in på elprogrammet, något som var början på en väldigt jobbig tid i mitt liv. Som för många av dagens ungdomar så visste jag inte som 15-åring vad jag ville syssla med, och det visade sig att el inte alls intresserade mig och jag hade svårt att finna motivation för ett kommande yrkesliv, det jag dock visste var att jag älskade fotboll och jag har alltid tyckt om att hjälpa andra människor, säger Simon Nordström.
Som 19-åring skadade han knäet i en match mot Grimetons IK. Det blev startskottet på hans tränarkarriär. Glommens IF:s tränare Patrik Wärm tipsade Simon om en utbildning på Katrinebergs Folkhögskola i Vessigebro. Under två terminer läste han idrottsvetenskap och hälsa med inriktning på fotboll under ledning av rutinerade duon Stefan Gustavsson och Ulf Järphag. Under året på skolan gick han första steget i Svenska Fotbollförbundets träningsutbildning. Han hjälpte också till som lagledare/assisterande tränare i Glommens IF och kände att det är detta som han brinner för.
På Katrineberg hade vi en två veckor lång praktik. Jag gjorde min i Falkenbergs FF och det var första gången jag kom i kontakt med föreningen. Då var Patrik Lundgren nyanställd som klubbchef och jag minns att jag fick hjälpa honom och övriga med allt möjligt på kansliet när föreningen höll till på Falkenbergs IP. Jag var även med ute på träningsplanen några dagar och jag minns att jag fick följa med A-laget till en träningsmatch mot IF Elfsborg på Borås Arena i februari 2012. Trots förlust med 0-1 så var det spännande att få en inblick i hur en elitförening förbereder sig för match under en träningsvecka, i kontrast till hur jag och Wärm gjorde i Glommens IF i division 6, säger Simon Nordström.

I januari 2013 fick han ett samtal av FFF:s akademichef Mårten Lundkvist.
Han förklarade att det fanns en vakans i P15 och erbjöd mig uppdraget som tränare för pojkar födda 1998. I laget fanns en viss John Björkengren vars äldre bror Julius jag spelat med i LGM och Glommens IF något år tidigare, och på den vägen tipsades Mårten om att höra av sig till mig, säger han.
Tre dagar senare höll han i sin första FFF-träning på ett regnigt Falkenbergs IP.
– Jag har nog aldrig varit så nervös, men träningen gick bra och jag blev kvar och är nu inne på mitt nionde år i föreningen. Under åren i FFF har jag läst yrkestränarutbildningen SvFF UEFA A på Halmstad Högskola och senare SvFF UEFA Elite Youth A på Bosön i Stockholm. Så förutom den praktiska erfarenhet jag samlat på mig som tränare under åren så har jag en mer akademisk utbildning inom ämnena tränarskap och fotboll bakom mig, säger han.
Han har varit tränare för olika åldersgrupper med spelare födda mellan 1997 och 2004, ofta tillsammans med Marcus Johansson från Långås.
– Att få jobba med ett gäng motiverade, ödmjuka och ambitiösa ungdomar och att få vara en del av deras utveckling både på och utanför planen gjorde att min inre glöd växte sig starkare, trots att tränarrollen fortfarande då bara var en hobby utöver mitt vanliga jobb på Becohus som målare och snickare så kände jag att det här är något jag verkligen brinner för och vill satsa på, säger Simon Nordström.
Hans fotbollsfilosofi går ut på att spela en fotboll som ständigt utvecklar både spelare och lag oavsett ålder.
Fotboll kan spelas på tusen olika sätt, men får jag bestämma så vill jag spela en fotboll där spelarna behärskar alla skeden i spelet, det vill säga spelet med boll och spelet utan boll, och omställningarna där emellan. Jag vill bygga spelet bakifrån och kontrollera matchbilden, utan boll vill jag att laget är aggressivt och så snabbt som möjligt vinner tillbaka bollen. Jag är varken för tiki-taka eller ett rakt långbollsspel, jag tror att min syn att se på fotboll hamnar någonstans mitt emellan, säger han.

Sedan 2019 arbetar han heltid inom FFF. Först som koordinator och nu i rollen som utvecklingschef. Rollen är framtagen för att ge ett mer praktiskt stöd åt ledare i ungdomsverksamheten. Arbetsuppgifterna är varierande och innefattar allt från administrativt arbete med att utveckla utbildningsplaner och boka träningstider till att lägga seriematcher för alla ungdoms- och akademilag och vara med ute på träningsplanen och fungera som bollplank för ledare.
– I rollen är det viktigt att vara sin egen chef och styra arbetstiden samt jobba mot deadlines. Jag tycker om att ta ansvar så det är något jag trivs ypperligt med. Mycket av första året gick till att fixa till mycket administrativt och uppdatera dokument och sätta en struktur. År två slog corona till, och jag fick även en roll kring A-truppen som ansvarig för GPS-data vid träning och match, och under hösten ansvarade jag även för videoanalys inför A-lagsmatcherna. Men i år är det fullt fokus på ungdoms- och akademiverksamheten och att utveckla och ta den framåt! säger 30-åringen.

Akademin riktar sig till spelare mellan 15 och 19 år. Men det är först det år spelaren fyller 16 år och söker in till fotbollsgymnasiet som en mer målmedveten satsning inleds från föreningens sida.
– Vårt mål är att få fram individer som det år de fyller 19 år är så pass utvecklade att de kan vara aktuella för ett A-lagskontrakt. Vi tror på en långsiktig, kontinuerlig utveckling. Det finns alltid undantag, som Edi Sylisufaj som erbjöds kontrakt som 16-åring. Men det är ingen vanlig företeelse utan vi arbetar långsiktigt med att utbilda och utmana spelarna att fatta många beslut på varje träning för att skaffa sig så många verktyg de kan på vägen mot att bli yrkesverksamma. Vi har högt utbildade ledare i akademin men ändå en blandning av ungdomlig entusiasm och ålderdomlig vishet bland ledarna, en enligt mig viktig faktor för att utveckla blivande elitfotbollspelare, säger utvecklingschefen.
Enligt Simon har de i år sin starkaste ledaruppsättning någonsin.
Mårten Lundkvist är tillbaka som akademichef efter två år som ansvarig för Tvååkers IF i division 1. Goran Ravnjakovic med mycket erfarenhet av att utveckla spelare framförallt i Halmstads BK under åren, och som senast var med Mårten i just TIF, har anslutit som ansvarig för P15. Vi har sedan tidigare Anders Jensen och Tomas Larsson i P19 som har mycket erfarenhet blandat med Anders Pentéus och Linus Swärd som är desto mindre rutinerade men väldigt drivna och ambitiösa i P17 och P16, säger Simon Nordström och fortsätter:
– På ungdomssidan har vi engagerade ledare som jobbar hårt varje vecka för att utveckla barnen och ungdomarna, där jag finns som ett stöd för att underlätta deras arbete. Spelarmässigt ser de kommande åren intressanta ut, det är upp till ovan nämnda tillsammans med assisterande att ge ungdomarna så bra förutsättningar de kan.

Han brinner för att utveckla FFF i allmänhet och ungdoms- och akademiverksamheten i synnerhet.
Det finns ingen bättre känsla än att se en Falkenbergskille eller tjej dra på sig den gula matchtröjan och springa ut på Falcon Alkoholfri Arena; idag, imorgon eller om tre år. Personligen drivs jag av att hjälpa andra människor mot att nå sina mål och drömmar, främst på fotbollsplanen men även utanför planen. Känslan av att kunna hjälpa till, om än bara lite, är för mig något av det bästa man som människa kan uppleva, säger han.
För att ta nästa steg är föreningen i stort behov av bättre möjligheter att träna på konstgräs mellan oktober och april. I nuläget slåss FFF och andra föreningar i kommunen om träningstider på blott två konstgräsplaner. Svensk Elitfotboll certifierar de 32 elitföreningarna i allsvenskan och superettan och där hamnade FFF på plats 29 när det kommer till möjligheten att erbjuda spelare mellan åtta och 19 år träning året om. HBK låg så högt som åtta och Varbergs BoIS återfanns på tionde plats.
– Vi för en dialog med kommunen och kultur och fritid om problematiken, då inte enbart för våra egna barn och ungdomar i FFF utan det går ju såklart ut över alla kommunens lags ungdomsverksamheter, och i längden folkhälsan. Så här finns en stor förbättringsmöjlighet om vi ska fortsätta få fram lovande killar och tjejer från Falkenberg, säger Simon Nordström.

Han arbetar tätt tillsammans med akademichef Mårten Lundkvist, som har fungerat som Simons mentor.
– Det är jag väldigt tacksam för. Han har varit i föreningen sen 2007 och har stor erfarenhet av ungdomsfotboll och utveckling. Vi jobbar nära varandra på daglig basis och det känns riktigt bra att han är tillbaka, säger han.
Var ser han då FFF:s akademi om fem år?
Om fem år hoppas jag vi har en eller två konstgräsplaner till, antingen en egen eller en kommunal plan, så vi på ett ännu bättre sätt kan säkerställa en kontinuerlig utveckling och fritidssyssla för barn och ungdomar, samt erbjuda de som vill satsa på fotbollen en ännu bättre utvecklingsmiljö, säger Simon Nordström, som trivs med sin roll men som någon gång i framtiden också hoppas få arbeta med seniorer.
Arbetet med A-lagsspelarnas GPS-data ifjol var väldigt intressant och utvecklande då vi kunde koppla fysiska siffror till de aktioner spelarna gjorde under träning och match. Även videoanalysen under analyschef Tobias Tuvesson var utvecklande för mig. Jag lärde mig se mönster i spelet, hitta styrkor och svagheter hos de allsvenska motståndarlagen och även koppla matchstrategier till vår spelidé. Även om det resultatmässigt var ett deprimerande år så var det mycket utvecklande för egen del att vara en del av en professionell verksamhet på daglig basis och något jag är öppen för i framtiden, säger han.

Mårten Lundkvist var år 2007 en av de första som sportchef Håkan Nilsson anställde i FFF och det har han aldrig ångrat. Under åren har det hänt mycket i akademin. Många spelare har slussats in i A-truppen och några har sedan också tagit steget utomlands och representerat landslag.
– Jag skulle säga att det har varit en stadig utveckling och förbättring sedan 2007. Dels har vi tagit små steg hela tiden avseende vår egen verksamhet, med antal spelare/åldersgrupper och tillhörande tränare, vilket föreningen hela tiden stöttat ekonomiskt. Dels har den nationella verksamheten med SEF som motor vuxit ordentligt och funnits/finns som kravställare och stöd. När jag började fanns det till exempel endast en serie för den elitförberedande verksamheten och den truppen fyllde vi med spelare mellan 15-20 år för att få ihop numerären. Nu finns det tre nationella serier (P16, P17 och P19) och vi har cirka 65-70 aktiva spelare i dessa lag, säger akademichefen.

Han tycker att de lyckats bra med uppgiften att utveckla spelare till seniortruppen.
– Utfallet får vi väl säga att vi är ganska nöjda med, med några välkända toppar. Men det är ju helt naturligt ett väldigt svårt steg att ta för en spelare; endast några få klarar det. Dock är vi lika stolta över det antal spelare från vår verksamhet som spelar eller har spelat med exempelvis Ullareds IK, Vinbergs IF och Stafsinge IF genom åren och hjälpt dem upp i divisionerna. 2007 spelade näst bästa lag i Falkenbergs kommun i division 4. Nu är det två lag i division 2 och ett i division 3, vilket också är ett mått på akademins utveckling genom åren, säger Mårten Lundkvist.
2019 och 2020 var han tjänstledig för att vara huvudtränare för Tvååkers IF.
Jag skulle lätt kunna skriva en bok om de två åren, men kort sagt kan jag konstatera att det var en oerhört värdefull erfarenhet att få uppleva motsatsen till akademiverksamheten, som är långsiktig och prestationsinriktad, med kortsiktiga resultat i fokus; med allt vad det innebär. Det viktigaste jag tar med mig tillbaka till FFF är det fortsatta värdet av att utbilda våra spelare så brett och funktionellt som möjligt, så att de kan anpassa sig till det spel deras framtida seniortränare vill sätta dem i, säger han.

Han är glad över att vara tillbaka som heltidsanställd akademichef i FFF.
Det känns jättebra! Tanken var ju hela tiden att jag skulle komma tillbaka till FFF eftersom jag var tjänstledig. Jag kommer tillbaka med ännu mer erfarenhet och kunskap som förhoppningsvis kan förbättra vår verksamhet och gynna våra spelare, säger han och tillägger:
– Jag lever min dröm! Jag trivs otroligt bra i Falkenbergs FF och ser fram emot att fortsätta jobba stenhårt för att klubben ska fortsätta vara framgångsrik på alla plan.
Mårten Lundkvist trivs med att jobba tillsammans med Simon Nordström.
– Precis som vi i vår verksamhet vill se våra spelare utvecklas så gäller ju det i högsta grad även våra tränare. Simon har tagit varje chans han fått att utveckla sig och är en mycket kompetent ung tränare. Han har en villkorslös vilja att göra Falkenbergs FF bättre och är därför oerhört enkel att samarbeta med. Jag vill tro att vi tillsammans kommer göra stor nytta för klubben, säger Halmstadbon.

Text: Eric Nilsson
Foto: Robert Boman