fbpx
Vid sidan av elitfotbollsspelandet utbildar sig Viktor Noring inom fastighetsföretagande, något som både stöttas av Falkenbergs FF och Spelarföreningen.
– Viktor Noring är en förebild genom att studera parallellt med elitfotbollskarriären, säger Peter Martinsson, som har arbetat med karriärvägledning sedan 2003, på Spelarföreningen.

Viktor Noring läser andra terminen på den treåriga utbildningen fastighetsföretagande på Malmö Universitet.
Det finns en utbildning som heter fastighetsförmedling som man läser för att bli mäklare. Detta är mer inom fastighetsförvaltning och utveckling. Istället för att vara mäklare och jobba på helger som man redan har gjort hela sitt liv passar det mig mer att jobba med byggnaderna istället, säger FFF:s stabile målvakt.
30-åringen är intresserad av fastigheter och mellan sina klubbyten i karriären har han funderat på vad han vill göra senare i livet.
– Både när jag kom till Kalmar FF och Falkenbergs FF tog det lång tid innan jag fick kontrakt. Att man har någonting annat att lägga fokus på inger trygghet. Jag känner att jag har många år kvar som spelare men har lärt mig att fotbollen går snabbt upp och snabbt ner. Mitt studerande är en trygghet för både mig själv och min familj och samtidigt utvecklande, säger Viktor Noring.
Hittills har han klarat alla kurser. Och han upplever också att studerandet gör honom en tjänst rent sportsligt.
– När man är ung tänker man bara på att satsa på fotbollen. Många mår dåligt på grund av att fotbollen är allt. Går inte den bra så kanske man trycks ner i mörka tankar. För min del har jag hittat ett lugn och kanske presterat bättre än på flera år. Man får annat att tänka på. Har man haft en dålig match kan man fokusera på plugget, säger keepern, som tycker att det fungerar bra att kombinera plugg med elitfotboll.
– Peter Martinsson på Spelarföreningen och Sverker Fryklund (även idrottspsykolog för Malmö FF) på Malmö Universitet hjälper mig. Hittills har jag haft bra timing med tentor, men om jag skulle behöver flytta en tenta, ett arbete eller behöver få lektioner inspelade på grund av mitt fotbollsspelande är de en länk mellan mig och programansvarig. Även Falkenbergs FF är positivt inställda till studier och vill hjälpa till, säger skåningen.
David Svensson, som är ansvarig för social hållbarhet i FFF, instämmer.
– Det är självklart att Falkenbergs FF som förening ska uppmuntra och stötta spelare till att utbilda sig parallellt med fotbollen. Dels handlar det om att värna att våra ungdomar i akademin förstår vikten av studier och dels om att hjälpa våra seniorspelare som vill påbörja någon form av utbildning. Att vara elitfotbollsspelare är krävande på många sätt men precis som både Viktor och Peter säger finns det idag goda möjligheter till anpassad utbildning. Viktor är ett fint exempel på en spelare som har en långsiktig och hållbar syn på sin karriär där han förenar flera viktiga delar, säger han.

Viktor Noring är tacksam över att få hjälp med livspusslet.
– Jag fick mitt andra barn i december så det är mycket pussel med familjelivet. Det gör det extra tufft med tiden men vi spelare har mycket fritid. Kan man få stöd går det verkligen att kombinera och göra det bra, säger han.
Han uppmanar andra fotbollsspelare att gå i hans fotspår.
– Ja, verkligen. Men man måste hitta rutiner och en utbildning som man vill lägga tid på. Är det inget man är intresserad av kommer man inte att ha motivationen till det. Man kan sätta ihop sin egen utbildning också och läsa olika kurser på olika skolor. Man kan även lägga till tid om man tycker att det är för mycket att läsa på 100 procent, säger han.
Då det blir en del pluggande emellan dubbelpass och dylikt samt på resor får han en del nyfikna frågor från lagkamrater.
– Jag har fått prata om mitt upplägg och hur saker och ting funkar. Jag märker att många är intresserade. Jag uppmanar andra spelare att precis som jag ta kontakt med Peter på Spelarföreningen, säger målvakten.
Viktor tror att det är nyttigt att inte tänka på fotboll 24/7.
– Jag får ett annat lugn och blir inte lika stressad och orolig över fotbollen. Jag har hittat en bra harmoni med att plugga och spela fotboll och vara pappa samtidigt. Det fungerar jättebra och jag tycker att jag har gjort det bra på plan också, säger han.
Han betonar att det är viktigt att först och främst ha gått klart gymnasiet med godkända betyg eller alternativt ha läst upp dessa på Komvux.
– Jag tror att det handlar mycket om hur man vill ta sig vidare efter spelarkarriären. Det är viktigt att få ut det till fler. I USA har man ett helt annat system när det kommer till utbildning och fotboll. Är du inte godkänd i ämnen på college får du inte spela. Kan de fixa att plugga och samtidigt utöva sin idrott på hög nivå så kan vi lösa det också, säger han.
Än dröjer det förhoppningsvis länge innan Viktor Noring lägger av, men i framtiden kan ha se sig arbeta inom fastighetsutveckling.
– Att vara med om att bygga bostäder i nya områden är rätt häftigt. Men min utbildning är så bred så jag kanske kommer att jobba inom något helt annat. Nu är fotbollen nummer ett, men det är intressant att se vad det kommer att bli för mig sen, säger han.
Men först och främst väntar hans tidigare klubb Landskrona BoIS på bortaplan. FFF går för andra raka segern och då Viktor bor i närliggande Barsebäck blir det nästan som en hemmamatch.
– Det blir intressant. Det är några kvar som jag känner och har spelat med. De har fått en bra start och tror på det dem gör. Jag hade inte Billy Magnusson men jag träffade honom innan jag lämnade och han verkar väldigt sympatisk och bra. Det blir en tuff match, men förhoppningsvis har vi lärt oss lite från Värnamomatchen, säger FFF:s nyckelspelare.

Peter Martinsson på Spelarföreningen är mycket positiv till att elitfotbollsspelare väljer att utbilda sig under karriären. Han berättar att det finns flera internationella studier om dubbla karriärer som unisont säger att kombinationen elitidrott och studier är mycket gynnsam för båda karriärerna.
– Spelarföreningen upplever att elitfotbollsspelare som tidigt planerar för en alternativ karriär i små steg har en hälsosam distans till elitkarriären. Att slippa ovissheten till stora delar och ha en bredare/alternativ identitet är mycket positivt för den psykiska hälsan, säger Peter Martinsson.
Han anser att elitidrottare har många fördelar och att karriärövergången från aktiv elitfotbollsspelare till före detta elitspelare inte bli lika stor med rätt professionellt nätverk runt sig.
– Så bra förutsättningar som det idag finns att kombinera med studier har aldrig tidigare funnits i Sverige. Jag tänker på Riksidrottsuniversitet och Elitidrottsvänliga lärosäten som finns i stort sett i hela landet. De senaste tio åren har idrotten närmat sig det högre utbildningssystemet vilket börjar ge positiva effekter. Tidigare var det väldigt svårt som elitidrottande student att få förståelse för kombinationen inom exempelvis högskola/universitet. Systemet har funnits sedan 2016 och för varje år blir det bättre på att hjälpa studerande elitidrottare, säger han.

Spelarföreningen försöker också visa på andra alternativ än högskolestudier, exempelvis Yrkeshögskolan, Hermods, Sportseminarier med flera.
– Vi uppmanar alla elitspelare att tidigt i sin karriär börja planera för en alternativ karriär. Det vi försöker nå ut med är att spelarna ska ta till sig tanken om nästa karriär och att börja planera i små steg. Vi förstår att spelarna lever sin dröm, det vill säga att man vill bli proffs i framtiden. Det hoppas vi också men vi ser hur lätt det är att karriären får en annan riktning på grund av skador. Den senaste tiden har ju flera manliga elitfotbollsspelare berättat via media om hur tufft det kan vara när skador sätter stopp, säger Peter Martinsson och tillägger:
– Samtliga säger att allt vände när de öppnade upp och berättade om sin situation. Spelarföreningen är till för spelarna där hållbarhet är en viktig del i värdegrunden som vi jobbar utifrån. Vi erbjuder professionell support när det gäller frågor om ekonomi, juridik, psykisk hälsa och karriärövergångar.

Text: Eric Nilsson