fbpx
Falkenbergs FF
Lunds BK
Falkenbergs FF driver tillsammans med Falkenbergs kommun och Arbetsförmedlingen ett sysselsättningsprojekt vid namn ”På väg mot nya mål”. Nu är tredje gruppen på väg ut på arbetsmarknaden.

Falkenbergs FF, Falkenbergs kommuns arbetsmarknadsavdelning och Arbetsförmedlingen slöt i december 2018 ett lokalt avtal vars målsättning att bidra till ökad sysselsättning. Projektet som heter ”På väg mot nya mål” riktar sig till arbetssökande i åldern 18-29 år. Under våren 2019 inleddes samarbetet. Det fortsatte under hösten och nu har en tredje grupp arbetssökande medverkat.
– Det övergripande målet är att skapa ökad sysselsättning. Vi vill motivera deltagarna och öppna upp nya möjligheter för dem. Det är roligt att vi som fotbollsklubb samarbetar med både den offentliga och privata sektorn för att nå detta mål, säger David Svensson, CSR-ansvarig i Falkenbergs FF.

Under två veckors tid träffades parterna i samarbetet och de sex stycken arbetssökande som ingår i den senaste gruppen i loungen på Falcon Alkoholfri Arena. Det har varit varierande aktiviteter. Upplägget har anpassats efter det rådande läget i samhället. Det har inte blivit studiebesök på samma sätt som tidigare, utan istället har allt hållits på arenan. Falkenbergs Sparbank, ICA Kvantum, Hermansson Byggställningar, Strandhälsan och rekryterings- och bemanningsföretaget Effektiv, som grundades av före detta fotbollsproffset Mathias Svensson, har alla gjort berikande besök.
– Vi har ett mycket positivt samarbete med våra partners och besöken har varit uppskattade och givande. Vi har försökt ge deltagarna kunskap och inblick inom olika områden. Sen är den sociala delen också viktig. Vi har lärt känna deltagarna och hjälpt dem att komma ut till praktikplatser utifrån deras erfarenheter, förutsättningar och önskemål. Det har varit ett lyckat upplägg, säger David Svensson.

Miodrag ”Miki” Gocic, som jobbar som arbetsmarknadscoach på arbetsmarknadsavdelningen på Falkenbergs kommun, instämmer.
– Vi hade funderingar inför denna omgången om hur vi skulle ställa om och det har fungerat bra känns det som. Vi har ett smidigt och lösningsfokuserat samarbete mellan FFF, kommunens arbetsmarknadsavdelning och Arbetsförmedlingen. Detta samarbete har öppnat upp nya dörrar och möjligheter för deltagarna att komma ut i praktik och skaffa nya referenser och meriter, säger ”Miki”.

Två av deltagarna har nu påbörjat sin praktik hos två av Falkenbergs FF:s samarbetspartners: Vinbergs Mekaniska och Kontorsleverantören. En tredje har redan fått jobb, vilket är mycket glädjande.

Text: Eric Nilsson