fbpx
BK Astrio
Falkenbergs FF
DELA
Gustav Lillienberg har tillhört Arsenals, Fulhams och framförallt Southamptons akademi i England och har spenderat detta år i IFK Göteborgs A-trupp. Nu har den 19-årige målvakten skrivit på för två år i Falkenbergs FF.

FFF:s sportchef är mycket nöjd över att Gustav Lillienberg väljer att ansluta till klubben.
– Gustav är en lovande och duktig målvakt som gjorde ett gott intryck när han tränade med oss i slutet av november. Han har fått en bra målvaktsutbildning i Southamptons akademi och årets säsong har han tillhört IFK Göteborgs A-trupp. Vi är övertygade om att Gustav kommer passa bra in i Falkenbergs FF och att han kommer tillföra kvalitet till truppen direkt från start, säger David Svensson.

Gustav Lillienberg är också väldigt glad. Han gillade det han såg när han medverkade på årets två sista träningar.
– Det var kul att komma hit och träna. Jag hade varit ledigt i drygt tre veckor. Skorna åkte på efter att jag hade varit utomlands ett tag. Man var lite smånervös, men det kändes bra. Jag fick bra intryck av klubben och miljön. Jag åkte runt i Falkenberg lite efter. Jag har släkt i Varberg och har åkt igenom Falkenberg några gånger. Detta ska bli väldigt spännande, säger 19-åringen.
Han har också fått goda vitsord av ex-FFF:aren Calle Johansson, som han var lagkamrat med i IFK Göteborg.
– Ja, Calle berättade mycket och rekommenderade FFF starkt. Han var en av mina närmsta vänner i Blåvitt. Det är kul med gräsfotboll också. Jag är ingen konstgräs-gubbe utan föredrar alltid en fin gräsplan. Här är det fantastiska faciliteter. Omklädningsrummen ser grymma ut. Det är väldigt fräscht och nytt. Det känns som att det finns en tanke bakom det, säger Gustav Lillienberg.
Han är också nöjd över att kontraktet är på två år.
– Jag hade bara ett ettårskontrakt i IFK, vilket kändes lite kort. Jag är jätteglad över att det blir två år och att man får förutsättningarna för att kunna utveckla sig själv och påverka laget, säger framtidslöftet.

Göteborgaren inledde sin fotbollsbana i Stenkullen GoIK, men gick till IFK Göteborg som ung.
– Sen blev det till ett egenstartat lag som heter FC Real Göteborg. Det var några föräldrar startade det och jag och några kompisar hoppade på tåget. Det blev framgångsrikt och många bra gubbar kommer därifrån. Nils Haveneth som nu gick till Tvååker spelade till exempel där. Sen blev det till Sjömarkens IF i Borås i några år. Det var en bra miljö med fina anläggningar och ett gott gäng. Jag spelade med Wilhelm Ärlig där, så vi är bekanta. Vi har gjort x antal matcher tillsammans förr, berättar keepern.
Därefter fick hans mamma, som ursprungligen är från Varberg, jobb i England. Flyttlasset gick till England och där tillhörde han både Fulham och Arsenal i sex månader vardera.
– Jag var där på så kallade ”trial contracts” – längre provspel – innan jag fick ett treårigt scholarship hos Southampton. Jag spelade i Southamptons U15-, U16- och U18-lag. Sen när det blev dags för ett seniorkontrakt var IFK Göteborg intresserade. Då blev det att komma hem igen till Göteborg. Jag hade otur med skador, men det blev en A-lagsmatch mot Fredrikstad. Jag gjorde en väldigt bra match tyckte både jag och många supportrar. Sen tog den resan slut. Och nu blir det Falkenberg! säger Gustav Lillienberg.

Åren i England har bidragit till att han blivit engelsk i sin spelstil. Han utvecklades mycket av att vara i en tuff och högpresterande miljö.
– I Fulham och Arsenal var det väldigt tufft. Man märkte direkt att det var en hård miljö och att det var duktiga spelare som var där. I Fulham spelade jag med Harvey Elliott och Fabio Carvalho som nu är i Liverpool och i Southampton spelade jag med några gubbar som nu har debuterat i Premier League. Det var hårt och många träningar. Det var väldigt lärorikt och gav mig mycket. Jag ser mig som en väldigt engelsk målvakt, säger han.
Han benämner Liverpoolstjärnan Harvey Elliot som den bäste han spelade med i England.
– Han har aldrig gjort mål på mig på träning, haha. Och skulle han ha gjort det skulle jag aldrig erkänna det. Harvey är väldigt seriös och en riktigt fin spelare. Han är väldigt snabb och teknisk för sin ålder. Han är en bra kille också. Han visade mig runt och hjälpte mig att komma in i klubben. Fabio Carvalho gjorde det bra i Fulham och är också en spelare med stor potential. I Southampton spelade jag bland annat med Lewis Payne, en back som nu gjort några minuter i A-laget.

Under tiden i Southampton bodde han hos en värdfamilj. Gustav gick större delen av gymnasiet i England.
– Det var också under coronapandemin, så det blev långa perioder utan familjen. Jag lärde mig att leva engelskt och fick en inblick i den engelska kulturen. Mina föräldrar och min syster bor kvar i London fortfarande.
Han tycker att det var en omställning att komma tillbaka till Sverige inför i år.
– När jag kom tillbaka var det väldigt svårt med fotbollsspråket och även det sociala språket. Jag var väldigt engelsk i mitt talesätt. Jag bröt på engelska, ibland slog det över helt. Nu börjar det komma tillbaka. Termer är annorlunda i England, men nu kommer man in i det igen, säger han med ett leende.

Han beskriver sig som en spelande målvakt.
– Jag ser mig som en väldigt teknisk målvakt som är bra med fötterna. Jag är inte rädd för att spela. Jag är väldigt teknisk i målvaktsbitarna och väldigt lugn. I IFK Göteborg lärde jag mig mycket av Warner Hahn och hans sätt att spela nederländsk fotboll. Jag fick mycket inspiration av hans sätt att spela. Vi är bra vänner och tjötar en del fortfarande. Det var väldigt tuff konkurrens i Blåvitt, men hellre det än ingen konkurrens alls. Fotbollsmässigt lärde jag mig att hantera med- och motgångar i och med året Blåvitt hade, säger Gustav Lillienberg.
Under tiden i FFF vill han ta steg framåt och utvecklas mycket som seniorspelare.
– Jag vill konkurrera om en plats och få spela, men jag har mycket att lära av både Anton Andersson och Tim Erlandsson. Målet är att spela till sig en förstaplats men samtidigt lära mig så mycket som möjligt och ta vara på tiden och göra det bästa för laget. Jag vill hjälpa laget upp till superettan igen. Det känns som ett ungt gäng och att det är många som stannar. Ambitionerna för hela klubben är att ta steget upp och det hoppas jag kunna vara med och bidra till. Jag vill göra laget bättre, säger nyförvärvet, som flyttar till Halland i mellandagarna.

Han ser fram emot att – i första hand – få tampas med Anton Andersson.
– Han verkar vara en bra målvakt så det kan bli en bra konkurrenssituation. Han är mer erfaren, så jag kan lära mig av honom. Han verkar vara en härlig gubbe. Det är alltid kul att ha någon framför sig att lära sig av och förhoppningsvis kunna utmana. Jag hoppas att vi kommer att komma bra överens. Det kommer bli riktigt bra.
Han har också fått bra intryck av huvudtränaren Christoffer Andersson målvaktstränaren Björn Nordberg.
– Christoffer känns som en tränare som är väldigt spelinriktad och mån om spelet. Det blir ingen tjongfotboll. Han vill verkligen spela fotboll, vilket passar mig. Det känns som en härlig människa också. Jag har bara fått bra intryck av Björn Nordberg också, så det ska bli kul att jobba med båda.
Den ende han är bekant med i laget är förre lagkamraten Wilhelm Ärlig.
– Jag ska försöka ta reda på hur de andra är och spelar fotboll; hur de vill ha bollarna och hur de pratar. Det blir intressant och spännande.

Utanför planen beskriver han sig som en lugn kille med nära till skratt.
– Jag är inte blyg, men gillar att vara för mig själv ibland. Jag tar till vara på min egentid samtidigt som jag gillar att vara med kompisar och med tjejen. Jag är ganska humoristisk, så det kommer att bli många ordvitsar och tråkig humor, haha. Jag var lagets göteborgare i Blåvitt. De var lite trötta på mig ibland. Jag hoppas kunna ge en del skratt till gubbarna i laget. Jag har fått mycket humor av min pappa, som är ur-göteborgare. Jag har inte tappat det göteborgska i mig efter åren i England, lovar han.
På frågan om han har någon dold talang får han tänka till:
– Jag kan jonglera, men om jag är bra på det vet jag inte. Jag kan ”zorra” med en innebandyklubba. Jag spelade innebandy fram tills vi flyttade till England. Jag var målvakt först men tyckte det var så tråkigt och fick ont i knäna, så jag spelade ute sen. Det blev lite mer fart då. Det har blivit ett och annat zorro-mål faktiskt. Det är inte alla som kan göra det!

Varmt välkommen till FFF, Gustav Lillienberg!

Text & foto: Eric Nilsson